Щастието! Всички го искаме, търсим го, преследваме го. Смятаме, че ще го открием в определен човек, придобивка, професионален успех, географска локация. Но след всяко постижение и покупка откриваме, че… синята птица на щастието отново ни се е изплъзнала.

Увлечени в преследването на щастието, често пропускаме една малка истина. Щастието не е външно състояние, прилив на адреналин, предмет с цена, магическа съставка.

Щастието е състояние на вътрешното ни Аз. То се определя и зависи от начина, по който гледаме на живота – и на себе си. Голямото пътешествие към щастието започва в нас, протича в нас и свършва в нас.

То е постижимо само, когато подхождаме към него осъзнато. С разбирането, че щастливият живот не е статично състояние, а активно отношение към света, постоянно самоусъвършенстване, отвореност за нови преживявания и търсения. Щастливият живот е усилие. Подобно на мускулите ни и физическият тонус, и то се постига с постоянни упражнения. Може да изглежда трудно. Щом веднъж обаче овладеем този процес, усилията ни ще бъдат възнаградени.

Как? Като следваме три простички, изпитани във времето правила. Превърнете ги в част от всекидневието си и ще откриете, че щастието е пристигнало в живота ви – не с фойерверки и разтърсващи промени, а тихо, спокойно – и трайно.

1. Приемете живота с усмивка

Животът е непредвидим. Във въртележката му изпитваме и хубаво, и лошо, а плановете не винаги се сбъдват така, както желаем.Разочарованието често е първата реакция при подобна ситуация.

А трябва ли? Когато приемем превратностите на живота със спокойна усмивка и с осъзнаването, че не можем да контролираме всичко, ние постигаме душевна хармония. Тя ни дава възможност да преценим ситуацията обективно и да предприемем най-адекватните действия. Защото онова, върху което наистина имаме пълен контрол, сме самите себе си.

Марк Аврелий, който е бил не само римски император, но и философ стоик, започвал деня си с кратка медитация. С нея си напомнял, че така или иначе ще контактува с лицемерни, глупави или лоши хора, че здравето му не е гарантирано, че може да се случи нещо неочаквано. “Защо да влагам излишни емоции в неща, върху които нямам контрол?’’, казвал си той и продължавал деня си спокоен и хладнокръвен

Щом Марк Аврелий, който е трябвало да се справя с управлението на цяла империя, можел да приема несгодите на живота (интриги, войни, чумна епидемия) спокойно, защо да не можем и ние?

2. Бъдете активни

Спокойствието пред превратностите на живота не означава пасивност. Само дейният
живот, изпълнен със стремеж към самоусъвършенстване и постигане на поставените
цели, е щастлив живот. Активните усилия ни помагат да открием своето автентично
Аз и да го осъществим във видими, осезаеми постижения. Защото добре
функциониращата интимна връзка, подходящото възпитание на децата ни, успехът на компанията ни са резултат не от стечение на обстоятелствата, а от съзнателните ни усилия.

 

Дълбокото удовлетворение, което изпитваме, когато ги видим реализирани, е истинско, пълноценно, трайно щастие.
Максимализмът е хубав, когато гоним целите си, но не и когато оценяваме
постигнатото. Затова бъдете благодарни и отбелязвайте всяко постижение – голямото, малкото и дори провалите. Защо? Защото сте дали всичко от себе си, били
сте верни на автентичното си Аз и сте научили важен урок. Как иначе ще намерите
сили, за да продължите към следващото предизвикателство?
Дори тялото ни подсказва, че това е правилната стратегия. Когато отбелязваме
някое постижение, организмът ни отделя допамин – един от хормоните на щастието.

3. Грижете се за себе си

Истински щастливият човек обича себе си в своята цялост – психическа, физическа, духовна, с провалите, успехите и стремежите си. А любовта винаги е грижа – грижа за себе си.

Медитация, спорт, пътуване, лично време, усвояване на нови знания и умения, грижа за здравето и външния ни вид – каква точно ще изберете зависи единствено от вас.

Важното е, че всяка форма на грижа за физическото и психическото ни здраве помага да водите осъзнат, щастлив живот – а в крайна сметка това е голямата ви цел, нали?