Кожата е нашата нежна, но силна бариера срещу външния свят. Зимата я поставя на истинско изпитание заради ниските температури, липсата на достатъчно хидратация и небалансираното хранене.

Дори и хората, които обичайно са с мазна или нормална кожа, през зимата могат да изпитат неудобството на сухата кожа.

И тук не става дума само за дискомфорт. Когато кожната бариера е нарушена, кожата спира да възпира навлизането на дразнители от външния свят и е склонна към повече екземи, повече раздразнение, алергии и т.н.

 

Защо страда кожата през зимата?

 

Балансът на кожата се дължи на фина хармония между липиди, вода, естествени овлажняващи съставки и подхранващи витамини и минерали, които стигат до кожата чрез кръвта.

Носенето на дрехи през цялото денонощие (знаем колко обичате пухкавите си пижами, ние също), изтрива чисто механично този горен фин липиден слой.

Към това добавяме недосатъчното количество вода, което изпиваме през деня. Признайте, че сте далече от двата литра на ден, защото на човек просто не му се пие вода в студеното време.

Така кожата се лишава и от влагата си, а за “капак” – студеното време изобщо не ни настройва на вълна “риба и морско дарове”. Те обаче са изключително полезни заради съдържащите се Омега-3 мастни киселини, които помагат за доброто състояние на кожата и косата.

Не на последно място, добавяме горещите душове и ежедневното използване на измиващи средства – сапуни, душ гел и т.н. Те отмиват необратимо и малкото останали защитни липиди на кожата.

Резултатът, споменахме още в началото – суха, опъната, раздразнена кожа, склонна към сърбеж, екземи и разразнявания.

За щастие, когато балансът е нарушен и сме отишли в едната крайност, с правилните стъпки можем неусетно да се върнем обратно и да възстановим крехкия баланс нa кожата.


Ето и правилните 3 стъпки:


1. Много течности

Както през лятото се стараете да пиете по 2 литра вода на ден, така и през зимата трябва да хидратирайте тялото си. Но вместо за бутилка студена вода, помислете за няколко големи, топли, ароматни чаши билков чай. Може да е ментов, мащерка, лайка – избирайте българските билки заради допълнителните им ползи за здравето.

2. Балансирано хранене

Не забравете рибата, ядките и зехтина като източник на добри за кожата, а и за цялото ви здраве не наситени мастни киселини.

3. Подходяща козметика

Богатият на 13 натурални масла (сред които пшеничен зародиш, масло от шафран и масло от авокадо) Cream of Life Интензивно хидратиращ 100% натурален крем за лице помага да се сведе до минимум появата на фини линии и бръчки, успокоява и укрепва, и възстановява младежкия вид на кожата. Поддържа кожата здрава и сияйна.
Научете повече за крема тук: