Какво причинява стоенето пред екрана върху кожата Ви?

Все по-голямата цифровизация означава, че повечето от нас са изложени на повече синя светлина от всякога в човешката история. Това проблем ли е? Помислете: прекарването на пет осемчасови работни дни пред компютъра ви излага на същото облъчване като 30 минути на среднодневно слънце.

С новия режим на работа от вкъщи, прескачането от малкия екран към средния екран към големия екран през целия ден може да означава, че много от нас се обливат със синя светлина – част от спектъра на високоенергийната, видима светлина, която се излъчва от слънцето и в по-малка степен, от електронните устройства.

„Въпреки че по-голямата част от излагането на синя светлина все още е от слънцето, важно е да знаете и за други източници на синя светлина“, казва д-р Мариса Гаршик, дерматолог и Асистент клиничен професор по дерматология в Университета „Корнел“. „Докато изследваме въздействието на синята светлина върху кожата, научаваме, че синята светлина може да допринесе за признаци на стареене като хиперпигментация, фини линии и бръчки.“

Като се има предвид нарастващото разпространение на синята светлина в ежедневието, изследванията относно ефектите на синята светлина върху кожата непрекъснато се развиват. Д-р Индермит Коли, изследовател в Организацията с нестопанска цел „Хенри Форд Хелт“, който оглавява едно от първоначалните проучвания за синята светлина и кожата през 2010 г., казва, че зачервяването и пигментацията са сред последиците, които екипът му е открил.

Според д-р Коли, около два и половина до три часа непрекъснато излагане на слънце ще доведе до зачервяване и пигментация, но що се отнася до електронните устройства, ще отнеме много, много по-дълго и може дори да не се случи в зависимост от разликите в интензитета и състава на светлинния поток на устройствата.

Проучванията показват също, че прекаленото излагане на синя светлина може да повлияе на съня и циркадните (биологичните) ритми, тъй като телата ни използват синята светлина от слънцето, за да регулират естествените цикли на събуждане, като повишават жизнеността и повишават настроението. Ето защо не трябва да спим с мобилния си телефон близо до леглото си. Дори малки количества на синя светлина могат да нарушат съня. С течение на времето това може да има натрупващи се отрицателни ефекти върху способностите за почивка и възстановяване на тялото ни, което да ускори стареенето.

Синята светлина обаче има и положителна страна. През деня ни помага да се чувстваме будни и заредени с енергия и дори може да помогне за подобряване на настроението ни. Тъй като синята светлина е и антимикробна, тя често се използва и за лечение на акне, псориазис, екзема и други кожни възпаления.

При определени дължини на вълните на синята светлина всъщност се вижда полза за тена и текстурата на кожата.

Тъй като повечето от нас едва ли биха се отказали от устройствата си, какво можем да направим, за да се борим с потенциалните отрицателни ефекти на синята светлина? Като начало, нанасяйте слънцезащитни продукти (да, дори и на закрито), особено минерални слънцезащитни продукти, съдържащи железен оксид. „Въпреки че слънцезащитните продукти с физични филтри (на основата на цинк или титан) могат да помогнат за блокиране на видимата светлина, потърсете продукти, които включват специфична защита срещу синя светлина“, казва д-р Гаршик.

Освен това д-р Гаршик и д-р Снел предполагат, че блокиращите синята светлина протектори за екрани могат да бъдат полезни. Те също така препоръчват антиоксиданти като витамини C и B 3 или ниацинамид за защита срещу увреждане от свободните радикали. „Има и растителни екстракти, като микроводорасли, за които е доказано, че помагат при някои от последствията, които виждаме“, казва д-р Снел.