5 вредни съставки в козметиката

Всички ще се съгласим, че продуктите за грижа за кожата са неизменна част от нашето ежедневие. Проучвания сочат, че повечето жени ползват средно по 12 продукта за лична хигиена и красота на ден. Много от които, обаче съдържат различни вредни съставки. Кожата поема около 60% от химикалите в продуктите, които навлизат в кръвния поток и съответно достигат до целия ни организъм.

Основният проблем е, че няма ясни регулации върху съставките, които се слагат в козметиката. В ЕС има около 1300 съставки, които са забранени, което е значително по-добре от САЩ, където са само 11. И въпреки това, единствения начин да подбираме качествена и безвредна козметика е саморегулацията, а за целта е необходимо да се запознаем с най-токсичните и вредни химикали, за да ги избягваме.

1.Парабени

Парабените са консерванти, които се намират във всичко – от сапун до крем за лице. Ако продуктът съдържа вода, вероятно има парабен, който да го предпазва от растящи бактерии. Парабените са известни ендокринни разрушители, което означава, че имитират естроген в организма и могат да доведат до хормонален дисбаланс и вероятно дори рак на гърдата.

Това е една от основните съставки, които трябва да избягвате в продуктите си за красота и лична хигиена.

 

2.Натриев лаурил сулфат (SLS)

Това е съставка, която се състои от нелетливи алкохоли. Продуктите за грижа за кожата съдържат тази съставка поради многото й приложения: емулгатор, разтворител, повърхностно активно вещество и други.

Целта на SLS е основно да прави пяна, като създава свежо и чисто усещане, когато се използва. В същото време този сулфат може да е причина за суха и лющеща се кожа, алергии и раздразнения. Той премахва естествените масла и може да бъде изключително вреден, особено за хора с чувствителна кожа.

3.Триклозан

Среща се в сапуни, душ-гелове и продукти за грижа за кожата. Има съмнения, че употребата ми може да е токсична за организма. Според изследвания, триклозанът предизвиква алергии и дразнене на кожата и очите, което може да е свързано с нарушаване на хормоналния баланс в тялото. В дългосрочен план това може да окаже доста неблагоприятно въздействие върху здравето.

Триклозанът е вреден и за околната среда. Лесно се натрупва и е токсичен за водните организми.

Въпреки негативните мнения за съставката, много производители все още използват триклозан. Това се дължи на силните му антибактериални свойства. Освен това, той се използва като силен консервант в козметиката, за да удължи срока на годност.

Затова подбирайте внимателно своите продукти и четете етикетите.

 

4.Оксибензон (и други химически слънцезащитни продукти)

Слънцезащитните продукти се предлагат в две различни форми: с химически и минерални филтри. Най-често срещаните слънцезащитни продукти на пазара използват химически филтри като оксибензон. Оксибензонът е известен като ендокринен разрушител и може да промени функцията на щитовидната жлеза. Също така предизвиква кожни алергии. Слънцезащитните продукти с химически филтри трябва да се избягват на всяка цена – особено при деца! Важно е също така да се избягват другите популярни „O“, включително октиноксат и октокрилен, които се считат за вредни за човешкото здраве и околната среда.

5.Хидрохинон

Хидрохинонът е съставка в козметиката, която действа като средство за изсветляване на кожата. Той намалява броя на наличните меланоцити. Меланоцитите са клетките, които образуват меланина, който произвежда цвета на кожата. Хидрохонинът помага за хиперпигментацията, която включва белези от акне, старчески петна, лунички  и белези от псориазис и екзема. С течение на времето обаче химикалът повлиява зле на кожата, чрез неговото агресивно влияние върху меланина. Това води до кожни проблеми, повече петна и дори до стареене.

 

Съвет: На пазара вече има огромен избор, затова използвайте органични и естествени алтернативи на тези съставки.

Няма как да избегнем употребата на абсолютно всички вредни химикали в козметиката, но е добре да се запознаем със състава на най-често използваните от нас продукти и ако има такива, включващи горепосочените съставки, да ги сменим.

Има огромен набор от статии и видеа, които съветват как да подбираме правилно продуктите си за красота, затова е добре всяка една от нас да изгледа поне по едно такова.

Освен козметиката, храната която поемаме е от огромно значение за нашата кожа, не го забравяйте.

Ние от SHIMANI предлагаме идеално решение за тези от вас, които предпочитат изцяло натурални продукти или страдат от суха и чувствителна кожа – Cream Of Life. Кремът е със съдържание на 13 природни масла, пчелен восък и розова вода и ви гарантираме, че в него няма нито една вредна съставка. J

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ ПРОДУКТИ

-17%
-19%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето потребителско преживяване в магазина. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете и да откажете, ако желаете